HSBO Fastighetsförmedling erbjuder hyreslägenheter i Uppsala
Din bostad » Sköt om din bostad

Sköt om din bostad

Fixa enkla fel själv

Här har vi samlat viktig information och tips för dig som bor hos oss. Här beskrivs vad som är ditt ansvar och hur du bäst sköter om din lägenhet.

Läs mer om

Kyl och frys

Säkringar

Avlopp

Installera diskmaskin/tvättmaskin

Ommålning/Tapetsering

Kyl och frys

Kyl/frys helt ur funktion: Kontrollera säkringarna

Vatten samlas i botten av kylen: Kontrollera att det inte står kylvaror för nära köldplattan längst bak i kylen.  

Gör ren kyl med jämna mellanrum och kontrollera att det inte är stopp i avrinningshålet.  Om det är stopp kan du själv försöka rensa med till exempel en bomullspinne eller piprensare. Detta behöver du ju göra några gånger per år. En vanlig orsak till vattenskada är att vatten rinner ut under kylskåpet. 

Kyl/frys går inte att stänga/suger inte fast i magnetlist: Gör rent magnetlisterna.

Frosta av frysen med jämna mellanrum. En nedisad frys drar mycket ström och håller inte maten lika kall.

Säkringar

Säkringar är till för att skydda elsystemet ifall något överbelastar det. Om en elapparat går sönder eller om man har för många elapparater igång samtidigt så kan automatsäkringen lösa ut. Det första du bör göra är att stänga av och kontrollera aktiva elapparater och dessa sladdar. När du gjort detta kan du trycka upp automatsäkringen igen och se om säkringen inte löser ut. Är så fallet så hade du nog en trasig elapparat ansluten eller för många anslutna samtidigt. Avhjälps inte felet med ovan ska du skicka en felanmälan.

Till Felanmälan

Avlopp

Förutom att hålla rent och rensa avlopp i handfat, diskhoar och toalett är det viktigt att tänka på vad man får och inte får spola ner i avloppet. Det enda som får spolas ner i toalettavloppet är vätska, kiss och bajs samt toalettpapper, allt annat ska sorteras och slängas som avfall. Exempel på vanliga saker som orsakar stopp som man absolut inte får spola ner i avloppet är matrester, kaffesump, hår, bomull, tops, hushållspapper, servetter, olja, kattsand och fettrester.

Stopp i handfat/diskho, toalett eller golvbrunn

Som hyresgäst är du ansvarig att rensa ditt avlopp fram till stam. Normalt är det inte stopp i stammen men är så fallet är det vi som hyresvärd som ska rensa detta. Då påverkas många lägenheter varför det upptäcks via felanmälan från flera hyresgäster samtidigt i samma hus.

Under handfatet/diskhon där röret kröks sitter en behållare, vattenlås, som förhindrar att dålig luft kommer upp. I vattenlåset kan det många gånger samlas smuts som till sist blir till en propp.  För att få bort proppen finns det vissa saker du kan göra.

Du bör börja med att använd en vaskrensare, (finns att köpa i byggaffärer eller välsorterade varuhus). Pressa vaskrensaren över avloppshålet. Fyll på handfatet till hälften med vatten och håll sedan för handfatets avrinningshål med tummen eller en bit tejp så luft inte kan komma in eller ut. Rör vaskrensaren upp och ner för att skapa ett luftsug. Det tar i de flesta fall bort proppen.

Fungerar inte det att få bra avrinning i handfat/diskho proppen med vaskrensaren så kan du rengöra vattenlåset. Skruva av den undre delen av behållaren under handfatet. Kom ihåg att ställa en hink under eftersom vattenlåset innehåller vatten som då rinner ut. Ibland kan smuts sitta kvar invändigt utan att följa med vattnet ut och man får då försöka gräva ut det. När du inte längre kan se eller känna någon smuts så skruva tillbaka underredet och testa om vattnet rinner undan som det ska. Förhoppningsvis är problemet löst men skulle det inte vara det gör du en felanmälan.  

Till Felanmälan

Stopp i toaletten

Stopp i toaletten löses oftast genom att fylla tex en skurhink med vatten och snabbt ösa ner det i toaletten, detta kan behöva göras upprepande gånger och normalt brukar stoppet släppa.

Även golvbrunnen behöver göras ren. Om vattnet inte rinner undan som ska i golvbrunnen måste den göras ren.  I golvbrunnen sitter ett vattenlås som ser ut som en liten hink och där samlas hår och tvålrester.

Göra rent golvbrunnen

Så här gör du för att göra rent i golvbrunnen. Peta upp locket på golvbrunnen med ett redskap som passar.  Lyft upp vattenlåset ur golvbrunnen och töm ut dess vattnet i toalettstolen. Andra rester så som hår ska läggas i komposten eftersom de kan skapa stopp i avloppet. Gör rent vattenlåset på både in och utsida. Sätt tillbaka vattenlåset i golvbrunnen och se till att den sitter ordentligt. Skulle vattenlåset inte vara korrekt tillbakamonterat kan avloppslukt komma upp ur avloppet. Det är viktigt att den lilla gummilisten sluter tätt när du sätter tillbaka vattenlåset. Lägg tillbaka locket ovanpå golvbrunnen. Spola vatten så att vattenlåset är fyllt, utan vatten i vattenlåset kan avloppslukt komma in i badrummet.

Installation av diskmaskin/tvättmaskin

Om du själv vill installera diskmaskin eller tvättmaskin måste det vara fackmannamässigt utfört och en yrkeskunnig måste utföra arbetet. Tänk på att det kanske inte är möjligt att göra detta ur elsäkerhets synpunkt i ditt kök eller badrum. Har du funderingar på installation av någon fast maskin bör du kontakta hyresvärden innan du beställer jobbet. Tänk även på att du vid avflyttning är skyldig att återställa lägenheten i det skick den var vid inflyttning, bortsett från normalt slitage, om du inte fått åtgärden godkänd av hyresvärden.   

Ommålning/tapetsering

Hyresgästen har rätt att inom ramen för § 24 i hyreslagen utföra arbeten i bostadslägenheten såsom att måla och tapetsera på ett fackmannamässigt sätt. Därutöver får förändringar inte genomföras utan hyresvärdens medgivande. Bryter hyresgästen mot denna regel är personen skyldig att betala för faktiska återställningskostnader i samband med avflyttning. Om du är osäker på om dina åtgärder kräver återställande är det bäst att kontakta hyresvärden innan du utför arbetet.