Lägenhet i Uppsala, riktlinjer för miljö och sophantering
Miljö & sophantering » Sophantering och återvinning

Sophantering och återvinning

Sopor och avfall

Sopor ska sorteras och läggas i de kärl som de är avsedda för vid sopuppställningsplatsen. Sophanteringen avser hushållsavfall. Inget får slängas eller ställas på marken i anslutning till sophanteringen.

INFORMATION OM NYA KRAV PÅ KOMPOSTERBARA SOPOR

Uppsala kommun har beslutat att införa papperspåsar för komposterbart avfall. Vi som fastighetsägare är därför skyldiga att lämna ut nya behållare och påsar till er som bor hos oss.  Leveransen av dessa är planerade till nu på torsdag den 2 februari.

För att göra det så enkelt som möjligt för er hyresgäster kommer vi placera dessa på olika avhämtningsställen inom våra fastigheter. Nedan framgår vilket avhämtningsställe ni har utifrån vilken adress ni bor på.

Ett startkit ska hämtas av varje hyresgäst och det består av en behållare och två buntar papperspåsar (varje bunt innehåller 80 st påsar).

Om det är någon som har problem att hämta dessa själv kan vi hjälpa er med det. Vänligen meddela det snarast till oss i sådana fall.

Boende på                                               Utlämningsställe

S:t Johannesgatan 11                               Tvättstugan på nb S:t Johannesgatan 11
S:t Johannesgatan 13                               Trapphuset på nb S:t Johannesgatan 13
Rundelsgränd 5                                        I garaget på Rundelsgränd 5
Svartmangatan 11 A                                Källaren S:t Larsgatan 8A mitt emot tvättstugan
Svartmangatan 11 B                                 Källaren S:t Larsgatan 8A mitt emot tvättstugan
S:t Larsgatan 8 A                                     Källaren S:t Larsgatan 8A mitt emot tvättstugan
S:t Larsgatan 8 B                                     Källaren S:t Larsgatan 8A mitt emot tvättstugan
S:t Larsgatan 8 C                                     Lämnas ut till adressen

Information från Uppsala Vatten biläggs detta brev, om någon är intresserad finns mer att läsa på deras hemsida: www.uppsalavatten.se/papperspase

Sopsortering

Var du lägger dina sopor har betydelse. Rätt sorterat blir ditt avfall en värdefull resurs som används till nya produkter eller energi. Till exempel blir dina matrester till biogas som driver Uppsalas stadsbussar.

Brännbart hushållsavfall
Är det som blir kvar efter sortering och som inte kan materialåtervinnas. Det förbränns och blir till fjärrvärme som värmer bostäder och vatten. 

Grovavfall/Grovsopor – lämnas alltid till återvinningscentral
Grovavfall är avfall som är stort och skrymmande och som inte passar i hushållsavfallet, till exempel möbler, däck, cyklar, spegelglas, julgranar och flyttkartonger.

Återanvändbara produkter
På återvinningscentralerna kan du lämna begagnade möbler och prylar som är hela och rena och kan användas igen.  Även kläder och textil kan lämnas på återvinningscentralen, och kan på så sätt återanvändas eller materialåtervinnas. 

Matavfall
Du som är hyresgäst hos oss har fått en bunt bruna papperspåsar tillsammans med en hållare som påsen ska placeras i. Använd alltid den speciella påshållaren den hjälper till att hålla matavfallet torrt.  Papperspåsarna för matavfallet är från Uppsala Vatten och fungerar i deras biogasanläggning.

Sortera dina matrester och släng papperspåsen i sopkärlen för matavfall.

Matrester: Potatis- fruktskal, grönsaker, kaffe- och tesump, äggskal, fiskrens och skaldjur, kött och mindre köttben, mackor och kakor, snacks och godis. Du kan också lägga i hushållspapper, snittblommor och blad.

Tips!

– Håll matavfallet så torrt det går så minskar du risken för att påsar går sönder.
– Torrskala potatis, morötter, lök direkt ner i påsen.
– Låt mat som vätskar rinna av i ett durkslag eller en sil. Det går också bra att lägga en bit hushållspapper i botten av påsen.

Här kan du läsa mer för att sortera rätt! Sorteringsguide | Uppsala vatten

Tips för minskat matsvinn! Tips för minskat matsvinn (livsmedelsverket.se)

Öppettider återvinningscentraler. Återvinningscentraler | Uppsala vatten